JAAR:

2014

ARCHITECT:

RO&AD Architecten

PROJECTGEGEVENS:

In opdracht van RO&AD Architecten heb ik hier in 2014 moeten onderzoeken hoe van het ontwerp van deze toren werktekeningen t.b.v. de uitvoering gemaakt zouden kunnen worden. Van de houten gevelelementen waren in Revit nog wel “platgeslagen” tekeningen te maken waar zaagstaten van alle losse onderdelen gemaakt konden worden. De bordesdelen waren een heel ander verhaal. Omdat hierin geen 1 hoek haaks was kon dit wel gemodelleerd worden, maar vervolgens niet “platgeslagen” worden om hiervan productietekeningen te maken.
Martin van Overveld van RO&AD Architecten had de gehele toren al in AutoCad getekend, een waar kunstwerk.

In Revit zou dan de gehele toren weer opnieuw getekend moeten worden, gezien de problemen met het maken van productietekeningen voor de bordessen moest toen een andere oplossing gezocht worden. Mijn opdracht hield hier toen helaas op, maar mijn interesse in deze bijzondere toren is natuurlijk altijd gebleven. Uiteindelijk zijn door onze Finse vrienden van Geometria, ware kunstenaars om van 3D gemodelleerde elementen via software, bestanden te creëren die direct in zaagmachines ingelezen kon worden de gevelelementen als losse “Ikea” pakketjes door de Timmerfabriek VKP Bouw in elkaar gezet. De bordessen zijn door deze Houtmeesters in het werk in elkaar gezet. Werkelijk bijzonder en het resultaat mag er wezen!.

De toren is gebouwd door een unieks samenwerkingsverband met 3 aannemers ui de regio en VKP Bouw, te weten:

Bergh Bouw
De Kok Bouwgroep
Bouwgroep De Nijs-Soffers

Deze bijzondere uitkijktoren is te bezichtigen op “Fort de Roovere” te Halsteren. De toren is vernoemd naar de eerste commandant van het Fort, Pompejus de Roovere.
Op deze mooie locatie is ook nog een ander bijzonder project te zien RO&AD Architecten, namelijk De Mozesbrug

Zie ook de site van RO&AD voor nog meer mooie foto’s en tekstuele info!
RO&AD Pompejus